Nak Jaga Nama Baik Jemaah, Zul Yahya Ambil Keputusan Keluar Dari Tabligh

Sejak kebelakangan ini, nama bekas pelakon lelaki, Zul Yahya kerap muncul di media sosial. Pelbagai 1su dibangk1tkan sehingga mengund4ng rasa tidak selesa sesetengah pihak.

Dari kontr0versi memberhentikan persekolahan anak-anak demi mengejar akh1rat, 1su makanan sunnah dan vaks1n serta kelant4ngannya dalam mengeluarkan pendapat di media sosial menjadikan namanya kembali disebut-sebut.

Sebelum ini, Zul Yahya merupakan jemaah tabl1gh yang kerap berkongsi aktiviti keluar berdakwah menyeb4rkan agama Islam di Instagram.

Jangan kaitkan dengan tabl1gh lagi

Namun, sejak dil4nda pelbagai kontr0versi ini, dia telah mengambil keputusan untuk tidak lagi bersama dengan jemaah bagi menjaga kemuliaan tabl1gh.

Dalam perkongsian tersebut, dia memaklumkan banyak yang dipelajari ketika menyertai jemaah tabl1gh dan akan terus mengamalkan segala yang diperoleh semasa menjadi sebahagian daripada mereka.

Dia juga mengucapkan selamat tinggal kepada jemaah tersebut dan tiada lagi urusan bersama dengan mereka.

Kesal isu ajak makan makanan sunnah dikecam

Pada posting yang sebelum ini, Zul Yahya seakan kesal dengan sesetengah pihak yang tidak bersetuju dengan pendapatnya berkenaan makanan sunnah.

Dia menyatakan bahawa mengambil vaks1n dan belajar sains bukan bermakna perlu men0lak sunnah yang telah diamalkan sejak berzaman lagi.

Untuk rekod, Zul Yahya kerap kali memuat naik posting-posting berkenaan isu sensitif seperti vaks1n kerana sedikit sebanyak cara penyampaiannya boleh membuatkan orang lain terpengaruh untuk tidak mengambil vaks1n.

Hal ini beberapa kali diulas sehingga membuatkan ramai yang salah faham dengan tindakkannya mengeluarkan pendapat di media sosial.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Zul Yahya via SV

Leave a Comment