Allahuakbar, Perangal Kau. Rakaman Seorang Pelajar Meralkan Baru Habls SPM Buat Netlzen Kcam Dla

PETALING JAYA – Belum reda k.ecaman netizen terhadap t.indakan pelajar sekolah menc.onteng baju dengan perkataan b.iadab, kini tular pula t.indakan seorang pelajar memb.uang buku sekolah di sungai.

Melalui satu perkongsian di Facebook, dipercayai pelajar tersebut bert.indak sedemikian bagi meraikan sempena selesai menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Terdahulu, tular sekeping foto yang memaparkan dua orang pelajar menc.onteng uniform sekolah dengan perkataan b.iadab.

Video tersebut dirakam dan dimuat naik ke apl.ikasi Tik.Tok sebelum tersebar di laman sosial lain seperti Facebook dan Twitter.

Tinjauan di ruang komen mendapati, rata-rata netizen meng.ecam t.indakan pelajar tersebut yang dianggap bukan sahaja tidak mengh.ormati ilmu malah menc.emarkan alam sekitar.

Seorang netizen dikenali sebagai Elsia berkata, golongan muda kini sanggup melakukan apa sahaja demi menjadi v.iral di laman sosial.

“Budak-budak zaman sekarang ramai s.yok sendiri dalam video. Sanggup buat perkara tidak e.lok demi mendapatkan perh.atian orang ramai di laman sosial,” katanya.

Seorang lagi netizen dikenali sebagai Christopher pula berkata, dia berharap video tersebut mendapat perh.atian p.ihak berk.uasa dan t.indakan patut dikenakan terhadap pelajar tersebut.

“Harap ada buat lap.oran kerana t.indakan dia bukan sahaja b.iadab, malah mencemarkan alam sekitar kerana buku yang dib.uang itu turut dibalut dengan pl.astik,” ujarnya.

Sehingga kini, hantaran tersebut telah ditonton sebanyak 7,000 kali dan mendapat 114 komen.

Adik Siapa Ini

Salah seorang netizen terjumpa akaun pelajar yang merakam

Reaksi Orang Ramai

Bers.angka baik je lah..mungkin dia nak suruh ikan ikan dalam sungai tu belajar jadi p.andai,tak jadi macam dia.

Walau umur aku sekarang dah 26 dan dah bekerja tapi buku buku sekolah menengah dan time UPSR still ada lagi . Taktaulahh kenapa sayang nak buang atau jual t.imbang kil0 dah tak guna pon sebenarnya . Tapi budak ni baru sangat sangat habis SPM.

Saya selalu pesan kt st.udents saya…kalau awk Xpandai belajar takpe, cgu Xm.arah pun..yg penting awak kena pandai h.ormat cikgu, jaga a.dab dgn cikgu2 yg meng.ajar awak..sebab a.dab tu lebih p.enting daripada ilmu..kalau awak ber.ilmu tapi Xada a.dab pun Xguterlebih.

Seandainya waktu boleh dputar kembali, teringin sgt aku nak lalui zaman sekolah dulu2. Bestnya. Tp itulah… nanti kao dah masuk alam pekerjaan, br kao tau dik oi.

Subhanallah..walaupun nk h.iburkan org ataupun nk dapatkan perh.atian ke tolonglah dik buku tu..ilmu membawa kau ke mane2 Smpai tua dik..nti yg dipers.alahkn mak dan ayah kau jgk dik.

Kredit : Kosmo

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

 

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Comment